Ορεινο τρεξιμο & ορθοπεταλιες στον Ολυμπο

Τις τελευταίες εβδομάδες έχω σταματήσει για λίγο τις αναβάσεις μου στις κορυφές του Ολύμπου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λείπω από το βουνό. Κι αυτό γιατί ο Ιούνιος και Ιούλιος είναι οι μήνες που το βουνό υποδέχεται εκατοντάδες ανθρώπους, λάτρεις του ορεινού τρεξίματος, σε σημαντικούς αγώνες που ο κάθε ένας έχει την δική του ομορφιά και ιδιαιτερότητα. Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 10 χρόνια από την ημέρα που καλύψαμε τον πρώτο μας ορειβατικό αγώνα με την φωτογραφική ομάδα GO Experience και έκτοτε είχαμε τη χαρά να καλύψουμε τους περισσότερους από τους αγώνες ορεινού τρεξίματος που πραγματοποιούνται στον Όλυμπο.Η αυλαία των διοργανώσεων ανοίγει με τον Olympus Marathonτο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Ο αγώνας μετράει 13 χρόνια ζωής και ανήκει στις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες αλλά και ένας σημαντικός αριθμός δρομέων από όλο τον κόσμο ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, από μηδενικό σχεδόν υψόμετρο και φτάνουν στα 2700m, λίγα μόλις μέτρα κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα.Μία εβδομάδα αργότερα, ένας αγώνας 100km έρχεται να δείξει σε όλους την σημασία και την έννοια του ultra trail running. Ο Olympus Mythical Trail είναι ένας αγώνας για γερά νεύρα και αντοχές, που μοιάζουν εξωπραγματικές. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο πρώτος αθλητής χρειάζεται περίπου 14 ώρες για να φτάσει στον τερματισμό, ενώ ο τελευταίος 28 ώρες. Στα 100km των μονοπατιών που διανύουν οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να περάσουν από μοναδικά σημεία του βουνού με θέα που κόβει την ανάσα!Σειρά σε αυτή την γιορτή του ορεινού τρεξίματος έχει ένας αγώνας που δίκαια θεωρείται ο αγώνας τον κορυφών. Ο διαδρομή του Faethon Olympus Marathon κινείται σχεδόν κατά 75% σε υψόμετρο άνω των 2000m και δίνει την δυνατότητα στον αθλητή να περάσει από αρκετές κορυφές του Ολύμπου μεταξύ αυτών και αυτή του Σκολιού, μια από τις ψηλότερες κορυφές του. Ο  Όλυμπος δεν θα μπορούσε να αφήσει ανικανοποίητους και τους φίλους του ποδηλάτου. Η Montis Ordo με κύριο αυτουργό τον Αλέξανδρο Πετρούτσο διοργανώνει ένα ποδηλατικό διήμερο στις 23-24 Ιουλίου στην δυτική πλευρά του βουνού, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο στους φίλους του mountain bike.
 
Το βουνό είναι ανοιχτό σε όλους και αυτό φαίνεται από τις δράσεις που ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Aρκεί να δείχνουμε τον κατάλληλο σεβασμό και να αφήνουμε πίσω μόνο τα ίχνη μας...
 
Καλές αναβάσεις!


 

Δημοσιεύθηκε από Babis Giritziozis

Babis Giritziozis
Canon Greece Ambassador - Adventure Photographer / The North Face® Greece Photographer 

Ο Μπάμπης Γκιριτζιώτης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία από το 2001. Υπήρξε συνεργάτης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) όπως επίσης και αρκετών ταξιδιωτικών περιοδικών ταξιδεύοντας για αρκετά χρόνια σε χώρες της Αφρικής, στα Βαλκάνια, την Ασία και την Ευρώπη. Από το 2008 ασχολείται αποκλειστικά με την κάλυψη και την προβολή δράσεων που αφορούν και διοργανώνονται στο βουνό. Έχει καλύψει αγώνες και events σε Ελλάδα, Άλπεις και Νεπάλ.
 

Σχετικά Posts:

Comments